Nastavila je prof. Mirna Valdevit odgovarajući odmah negativno na pitanje postavljeno u naslovu “Ekonomija zajedništva – utopija ili…?” Potom je izložila etape nastanka i razvoja EZ.
Da ovaj projekt nije utopija potvrdila su i tri mlada poduzetnika predstavljajući svoja poduzeća u nastajanju, koja posluju po načelima EZ.

 

Nakon toga najavljen je gost predavač prof. Luigino Bruni, međunarodni koordinator EZ. Odmah na početku se prisjetio kako je u istoj dvorani bio prije deset godina. Svoje je izlaganje započeo nabrajajući negativne signale današnjega svijeta, a to su: povratak na traženje individualne sreće, rast nejednakosti i život od rente. Ustvrdio je kako danas nema velikih sukoba između profita i zarade, kako je to bilo nekad, nego između rente i profita.
Istaknuo je važnost poduzetnika u današnjem svijetu. Bez njih nema kreativnosti i nema radnih mjesta. Potvrdio je kako je značajka EZ dijeljenje profita te naglasio kako je profit dobar dok se dijeli. Profit ima društvenu narav jer za njega nije zaslužan samo poduzetnik nego i tržišne i društvene okolnosti. Zato je njegovo dijeljenje izraz društvene pravednosti, zaključio je.

Privodeći svoje izlaganje kraju istaknuo je kako je najvažnija inovacija EZ postavljanje u odnos teorije i prakse. Spomenuo je i Muhammada Yunusa, dobitnika Nobelove nagrade za mir 2006. koji je osnovao banku za siromašne, što je po mišljenju prof. Brunija najvažnije financijsko ostvarenje proteklog stoljeća.

U dijalogu koji je slijedio prof. Bruni je mogao objasniti i druge značajke Ekonomije zajedništva nazočnima zainteresiranima za ovu temu.

Galeriju fotografija možete pogledati ovdje.

Gina Perkov (fokolar.hr)